Ornäsbjörk

Roland Nilsson

Jag planterade två ornäsbjörkar på min fritidshustomt på Blidö för tre år sedan. De växer ingenting och ser väldigt klena och dåliga ut. Den ena av dem har nu i år inga blad på de övre grenarna utan endast på tre grenar lite längre ned. Det ser ut som att den inte kommer att överleva. Jag trodde att ornäsbjörkar var tåliga och enkla växter att få att överleva. Jag satte samtidigt två himalaia björkar och två hängbjörkar men dessa ser bra ut. Det är väldigt kompakt lerjord en bit ner medan jorden är porös och fin de första decimetrarna. Fråga är om det är för kompakt så rötterna dör av syrebrist. Det är ganska fuktigt och blött här på vår och höst medan det är torrt på sommaren. Tror att det har varit havsbotten en gång för länge sedan. I övrigt så står de soligt i stort sett hela dagen. Vet inte vad jag gör för fel och hur jag eventuellt skulle kunna rädda dem. Hjälper det att gödsla dem rejält eller kan det vara så att det är för blött på vår och höst eller att det är för torrt på sommaren.

Odla Svarar: 

Hej!

Det kan vara den omväxlande fukten/torkan som är boven. Jorden kan bli hårt som cement under sommaren och då får björkarna inget vatten efter att ha haft en överflöd vatten med mjuka rötter som följd under våren.

Om björkarna går ännu att flytta så kanske en bra idé att bygga en upphöjd bädd med bra, genomsläpplig jord till dem. Bra tid är på hösten när de gått i vila. Annars kan du försöka dränera och jordförbättra i görligaste mån och se till att vattna under torrperioderna. 

Sylvia