Orkidéns blad lossnar

Lisa

Hejsan

Min orkidé blommar jättefint och inga tecken på att den mår dåligt. De gröna bladen längst ner på blomman var gröna och fina men för några dagar sedan så lossnade alla de gröna bladen från blomman. De lossnade alla på en gång. Jag förstår inte varför eller vad jag ska göra nu. Kommer det att växa ut nya eller är den helt förstörd?

Vad ska jag göra?

/Lisa

Odla Svarar: 

Hej

Att de gröna bladen på din orkidé lossnar kan bero på lite olika saker, men det vanligaste är antingen för mycket vatten så att rötterna ruttnar eller för lite vatten så att rötterna skrumpnar. Kolla också att du inte har rot- eller sköldlöss på orkidén. Finns de där, är det bäst att slänga orkidén, lössen är väldigt smittsamma och svåra att bli av med.

Hittar du inga skadedjur så lyft ut orkidéplantan ur komposten den står i, kolla om rötterna är fasta och fina och undersök hur komposten ser ut. Är komposten väldigt nerbruten eller är det insekter i den eller om den annars ser onormal ut så byt ut allt material om rötterna annars verkar må bra. Blanda i fräsch vitmossa (Spaghnum som finns att köpa som torra kakor och fuktas innan användning) i komposten.

Om orkidéns rötter har försvunnit helt eller om de ser helt skadade eller ruttna ut, alltså är svarta och mjuka, så ta bort alla de dåliga rötterna och plantera om orkidén. Blanda i fräsch vitmossa (Sphagnum) i den nya komposten. Orkidékompost och vitmossa i torra kakor finns att köpa i blomsteraffärer.

Om du behöver skära bort ruttna delar, behandla snittytorna med svavel eller kanel för att förhindra nya svampangrepp.

Med vänlig hälsning Sylvia