Omplantering i ny större kruka av ginkgo

K-G. Andersson

Hej Trädgårdsmästaren, Har en ca 1,5 m hög ginkgo som började fint likt alla vårar. Blad ca tumnagelstora. Tänkte den behövde större kruka i år. Tog bort lite gammal jord och förmodligen för mycket av de finare rötterna som sökt sig till ytterkanten av gamla krukan.

När jag fyllde på jord i nya större krukan använde jag ”Rosenjord”. Kanske var den sedan för torr en tid efter omplantering och första genomvattningen. Det hemska har hänt att de blad som kom så fint, successivt har tynat / torkat och krympt.

Det är ca en månad sedan. Vad kan ha gått snett?

Själv hoppas jag på att ett av världens äldsta träd kommer att repa sig efter den chockerande omplanteringen. Min fru tror jag tagit död på den och att den måste klippas ned helt för att ha en chans att komma senare i sommar / höst eller till nästa säsong, Den har stått ute hos oss i ca 5 år och aldrig svikit förrän nu.

Tacksam för proffsiga råd. Gröna hälsningar, Kalle

Odla Svarar: 

Hej! Det kan vara just torkan. Man får inte låta växterna torka ut, särskilt inte om man har planterat om dem!

Men låt nu sekatören vara, vattna och sköt om med en o annan dusch och hoppas på nya blad. Om den ser för hemsk ut så ställ undan den någonstans på bakgården där den kan komma igen i fred.

Med vänlig hälsning Sylvia