Omöjlig söderslänt

Mimmi Jansson

Hej, jag har en slänt i söderläge ner mot en liten lokal väg och under tall, björk och ek. Jag har under många år försökt få till någonting men lyckas inte för jag vet egentligen inte vad jag skall satsa på. Och nu i helgen så krattade jag fram eländet och inser att jag behöver hjälp! ;-)) Jag skickar med en bild.

Har du några bra idéer på vart jag skall börja och förslag på växter. Jag har fått för mig att låga marktäckare som tål den tuffa platsen skulle kunna vara något men jag har inga bra namn.

Tacksam för all hjälp jag kan få!

Hälsningar Mimmi

Odla Svarar: 

Hej Mimmi! Växterna som växer där naturligt tyder på att det är mycket magert och få växter klarar läget även utan att växa under de konkurrerande etablerade växterna. Att det dessutom är södervänt ger mig information om att det säkerligen är torrt också. Alltså stor risk att det inte blir en prunkande perennrabatt om det är det du önskar. Växter som du kan prova är t.ex. Amelanchier lamarckii, Caragana arborescens, Rhus typhina, Festuca och Helichotrichon sempervirens.

Annars kan du ha fler låga tallar, ekar som bildar en häck. Vid planteringen gör du klokt i att blanda in ordentligt med mullrik planteringsjord och sköta bevattningen riktigt noga till växterna etablerat sig (brukar ske inom 2-3 år). Man kan på dessa lägen lägga på nytt mullager, 5-10 cm varje vår tills växterna fått fart och sen bara ibland. Funkar inget kanske en fint lavad stenmur kan se prydlig ut. Det är dock bäst att proffshjälp till ett sådant projekt.

Lycka till! Med vänlig hälsning Karin