Om fikonplanta

Ingrid

Hej

Vi köpte en fikonplanta i våras och tänkte inte på att den kanske borde beskäras. Den är nu 1,5 m (enbart en stam med jättefina friska stora blad).

Min fråga är: ska den vila nu och beskäras först till vintern, och hur beskär vi den bäst?

/Ingrid

Odla Svarar: 

Hej

Den nya fikonplantan brukar man beskära för att få fler grenar från basen om man vill ha sin fikonplanta i buskform. Om man hellre vill ha ett fikonträd med stam, kan man stamma upp fikonet genom att ta bort eventuella stamskott och låta stammen växa upp till önskad höjd. Sedan toppar man fikonet ovanför en nod. En nod är förtjockningen där bladknoppar, skott, blad eller frukter växer fram.

Fikon blommar två gånger per år, men det märker man nästan inte, då blomman är obetydlig och gömd inne i blombotten. Det är de unga grenarna på cirka 2 år som blommar. Toppa dem gärna lätt under sensommaren för att främja blomningen.

Annars brukar fikon inte behöva så mycket beskärning, den ger frukt ändå. Långa skott kan man toppa ner till hälften om man vill forma till det. Döda och skadade grenar tas förstås alltid bort. Äldre grenar blir ofta kala, de som har burit frukt kan kortas in till tre "ögon" under vilotiden på senhösten/vintern, annars kan fikongrenen blöda.

Med vänlig hälsning Sylvia