Olivträd

Sigrid

Hej Jag fick ett olivträd för några år sen av min granne. Det har aldrig blommat trots att det är ca 100 cm högt. Ska jag plantera om det? Har inte gjort det sen jag fick det för ca 6 år sen. Vilken typ av jord i så fall? Hörde att det ska få en frostknäpp för att blomma. Hur gör då träden i tex Spanien som mitt träd kommer från.

Odla Svarar: 

Den behöver säkert omplanteras, men just nu på hösten är inte en optimal tid. Så ta en större kruka, lägg ny citrus- eller Medelhavsjord på botten och lyft in hela rotklumpen från den gamla krukan. Ös på ny jord på sidorna och så vattna försiktigt. Håll den sedan lätt fuktig men absolut inte blöt under vintern. 

Sedan kan du ta din oliv till vinterförvaring. Den står helst i ganska kall men ändå frostri plats, 5-10 grader är lagom. Om den får en liten frostknäpp på ett par minusgrader gör inte så mycket, det klarar den, bara det inte är ihållande frost. 

Men den behöver ljus, så placera den intill ett fönster och ordna gärna även extraljus m h a lysrör som lyser ca 12 t/dag ovanpå.

Sylvia