Okänt päronträd

Birgitta Pettersson

Kan man se vilket sorts päronträd man har på blommorna, växtsättet el dyl? Har haft klasar med vita blommor med något lite rött på spröten i mitten under några års tid, men säkert kräver min sort befruktning från en annan sort. Har nämligen aldrig haft någon frukt fast trädet nått långt över taknocken i flera år. I år har jag bara en klase (10 blommor med 3 cm diameter) Tror det är 13 år sedan plantering. Har format en spaljé och ympade föregående år in kvistar av Herzigonetta och Esperens Herre som jag fick av en dam som sade att de befruktar varandra. Ymparna har tagit sig och har blad i vår men blommorna lär jag säkert få vänta på i ytterligare några år?

Birgitta

Odla Svarar: 

Ursäkta att du har fått vänta så länge på ditt svar! Man kan få vänta länge på päron men du har väntat lite väl länge. Finns det någon bra plantskola i din närhet så kan man pröva att klippa av en gren och gå dit och fråga om någon vet vad det kan vara för sort. Men det är förstås lättare att bestämma sorten om man har ett par frukter att visa upp.

Annars kan du be någon som har samtidigt blommande päron att få en blommande kvist som du kan pollinera med. Stryk blommorna lätt mot varandra. Ställ sedan kvisten i en hink med vatten intill trädet så att bina kan fortsätta jobbet.

Sylvia