Ohyra på spirea

Anna

Hej

I vår bostadsrättsförening har vi fått ohyra på våra spireabuskar, det är svarta larver (ca 1 cm) som spinner samman två eller fler blad för att bygga sig ett litet näste. De ligger inneslutna mellan bladen och man kan se lite vitt "nät" "spinn" när man separerar bladen. Bladen blir efter ett tag lite bubbliga och om man låter larverna vara så angriper de hela busken. Vi har rensat bort alla larver på ett ställe men trots det dyker det upp fler om än i mindre skala. Vad ska vi göra för att få bort dessa larver? Det är andra året i rad som de dyker upp nu och de verkar vara aggressivare än föregående år.

Jag tror att vi har sorten Magic Carpet men är inte säker då bladen är rundare än de bilder jag sett av den sorten.

Tack på förhand för hjälpen!

/Anna

Odla Svarar: 

Hej

Om det är vit nät på spireabuskarna, så bör det vara någon sorts spinnmalslarver. Det är olika sorters spinnmal på olika träd och buskar. Häggspinnmal kan till exempel spinna in en hägg helt och hållet i sådana här vita slöjor. Det ser riktigt spöklikt ut och deras glupska larver där inne äter upp alla blad, men konstigt nog brukar häcken klara invasionen, till och med flera år i rad.

Vill ni bli av med dessa larver så pröva med att spruta spirebuskarna med vatten från slangen så att larverna ramlar ner. Trampa på de ni ser.

Hade det rört sig om spireabladstekelns larver som inte spinner spånader runt sig, så hade det räckt med att bre en presenning under och sedan banka med käppar så att larverna ramlar ner och så trampa på. Ni kan också ju pröva om det går först.

Annars kan ni spruta spireabuskarna med godkända pyretroider som finns att köpa i handeln.

Med vänlig hälsning Sylvia