Ohyra på hibiskus

Lisa

Hej

Jag har en hibiskus som blommar året runt med dubbla blodröda blommor. Den är ca 40 år och mer träd än krukväxt. Den har just nu 10 synliga knoppar varav tre slår ut vilken dag som helst.

Jag har nu fått dessa vidriga "Vita flygare" på den. Har sett svar här inne att man ska duscha den men tyvärr är min så stor att den inte går att få in i en dusch. Den är ca: 160cm hög och nästan lika bred, krukan är gigantisk. Vad kan jag göra?

Har haft denna underbara blomma i 30 år, den är en stickling från min mammas farfars blommor som han odlade på 40-talet, hjälp!

/Lisa

Odla Svarar: 

Hej

Jag har också en sådan här stor, gammal hibiskus av precis samma sort. Tyvärr tycks hibiskusen vara mums för vita flygare, med ojämna mellanrum får jag också sådana på min hibiskus. Jag har min hibiskus på en blomvagn med hjul som är lätt att rulla iväg till uteplatsen eller duschen med, så jag duschar den då och då.

Om din hibiskus är så stor att den inte går att rulla iväg någonstans med, och den bör ju inte heller vändas nu när den har knoppar, så kan du duscha den rejält med 1 deciliter såpa i 1 liter vatten plus en skvätt rödsprit för att det inte skall bubbla. Spraya på bladens undersidor, inte på jorden.

Detta räcker dock inte om det har hunnit bli många vita flygare, då kan du ta till pyretrum-preparat, till exempel Pyrex-N eller liknande. Upprepa behandlingen med cirka en veckas mellanrum, då ägg och larver inte dör av medlet utan de måste träffas av det när de väl har kläckts.

Var uppmärksam och kolla din hibiskus ofta, så att det inte hinner bli så många nya ägg och larver.

Med vänlig hälsning Sylvia