Ohyra på äppelträd

Ellinor

Jag bor i villa i Malmö och har ett äppelträd, en astrakan, som är ca 5-6 år gammalt. Det har fått något slags skadedjur som gjort att flera av de angripna bladen är helt ihoprullade och när man vecklar upp dem sitter där små blå/grå djur. Se bild. På några ställen har det även varit "spindelnät" runt vissa grenar. Har försökt googla för att få reda på vad det kan vara med inte blivit riktigt klok på det. Vill gärna veta vad det är och vad man kan göra åt det! Jag har än så länge bara spolat bort djuren med vattenslangen men trädet ser lite sjukt ut ändå och där är inte så många äppelkart som förra året. Har även ett annat lika ungt äppelträd, Alice, och det har på några få ställen samma problem. Tacksam för hjälp!

Odla Svarar: 

Hej!

Det är äpplebladlus som sitter där. De gynnas särskilt om trädet är torrt och det är varmt. Så vattna, gärna med vattenspridare i långsam takt under några timmar. Spola också bort lössen med vattenslangen där du kommer åt. Krama de krulliga bladen så lössen inuti dör eller plocka bort de blad som krullat ihop sig och trampa på. 

Kolla på grenar och knoppanlag i höst och tidigt på våren och ser du något, så bespruta med oljeemulsion eller insektssåpa före knoppsprickning. Oljeemulsion kan t.ex. vara lite majsolja blandad med vatten. Men småfåglarna brukar gärna äta upp lössen om de kommer åt. 

Sylvia