Ogräset från andra sidan

Anna Markelin

Hej, vår gräsmatta har så sakteliga förvandlats till ett studium över ogräsarter, något som gör mig väldigt ledsen och frustrerad. Jag fick rådet att ge upp, men varje år ligger jag på knä och försöker riva bort det. Ogräset har vunnit och det finns inte mycket gräs kvar och dessutom har ena delen av gräsmattan i år berikats med något som jag aldrig sett förut.

Det är tjocka rötter, ca 15 cm under gräsytan, med kluster av gröna blad som sticker upp. Det kommer fler och fler och jag vet inte vad jag ska göra. Det tycks som om det finns ett nätverk av rötter under jorden som skickar upp grönska lite här och där.

Vet du vad detta är och vad man ska göra åt det? Och - vad gör man annars åt en gräsmatta som har ätits upp av marktäckande ogräs? Gräver upp och anlägger ny? Gödning fungerar inte, jag har försökt i många år.

Stort tack,

mvh Anna

Odla Svarar: 

Hej Anna! Jag förstår Din frustration! Du bör se Dig omkring! Finns det en asp, poppel eller något annat träd som skadats eller sågats ner innan Dina problem dök upp? Det är så att om det dylikt träd beskäres hårt eller av någon anledning sågats ner reagerar rotsystemet med att skicka upp en massa rotskott. Då är det inte lätt att bekämpa detta. Det fordras kanske ett samarbete med grannen eftersom trädet kanske stod hos denne. Ta ett samtal med grannen och red ut problemet. Resterna av det trädet bör prepareras med Round Up koncentrat genom att ni borrar 10 mm stora hål i stubben och "häller" Round Up i dessa hål. Täck gärna med Glad Pack. Round upen kommer att spridas i rotsystemet och döda det. Lycka till Jankov