Ogräs och vårlökar

Anna

Hej

Jag har ett par ytor med vårlökar (tulpaner, krokus och narcisser), där ingenting annat tar över senare på säsongen och det blir därför ett stort ogräsland. Jag har planer på perenner på dessa ytor, men det blir först nästa år. Jag undrar därför om en tillfällig lösning tills dess.

Går det att täcka med tidningspapper? Att det fungerar bra mot ogräs vet jag (och kan göras snyggt med lite bark om man vill), men hur klarar de vilande vårlökarna det? Och om det borde fungera, när ska jag då ta bort tidningspappret för att låta lökarna få ljus inför vårens blomning (innan snön kommer, eller när den börjar smälta bort)? Eller finns en bättre lösning?

Tack på förhand!

/Anna

Odla Svarar: 

Hej

Det går ju inte att täcka ytan med lökar med blött tidningspapper under våren, eftersom lökarna inte heller klarar att komma igenom detta, men visst kan du täcka med papper nu innan vintern kommer, då kan du eventuellt hinna kväva en del ogräs. Fast när du väl tar bort papperet på hösten för att låta lökarna blomma på våren så kommer även ogräset upp då, tyvärr.

Det blir alltså till att rensa ogräs för hand tills du får dit perenner som helt täcker marken och i någon mån hindrar ogräset, men du behöver rensa även bland perenner så länge tills de har blivit så täta att inte ogräset kan gro.

Med vänlig hälsning Sylvia