Ogräs?

Eva-Karin Johansson

Hej! Har tagit över en kolonilott där det växer olika saker som jag inte känner igen. Vad är dessa två växter för något som jag skickar bilder på? Är det ogräs? Den första (2218, 2282, 2287,2289) har liksom "randig" stjälk och rot och sprider sig och verkar ha långa rötter och den andra (2284, 2285) är rätt så hög. Sedan har jag någon slags fingerört (0457) som jag inte vill ska sprida sig. Om jag ska gräva ner en rotspärr, hur långt ner ska den då gå? Likadant med kirskål (2243). Går det att stoppa den med en rotspärr (om jag även ser till att klippa ner den innan den blommar) och hur långt ner ska den gå? Med vänlig hälsning Eva-Karin Johansson

Odla Svarar: 

Hej!

På de första 4 bilderna är det pilört, den är ett ogräs så gräv upp den. Den sprids enbart med frön. 

Bild 2284-2285 är det skräppa, gräv upp den och låt den inte fröa av sig. 

Fingerörten kan du också gräva upp, den brukar inte vålla till större bekymmer.

Det värsta hos dig är kirskålen, näst intill omöjlig att utrota utan att man täcker marken med svart plast elle markfolie unde flera år. Det är den enda effektiva metoden. Du kan ju odla på plasten i pallkragar.
Låt den inte fröa av sig. Att försöka gräva upp den är ganska lönlöst, varje lilla rotbit som blir kvar blir till en ny växt.. På sikt kan den kanske tröttas ut genom att man hela tiden tar bort bladen så att den inte får någon näring. 

Sylvia