Odla praktportlak nu?

Evalis

Kan man odla portlak så här sent? Har växthus, vanlig sallad knepigt nu. Bor i skärgården.

Har en djup skreva i berget, ca halv meter djup och 1,5 m lång och halv meter bred. För att få den helt tät, lär det finnas någon matta man med värmepistol kan forma och täta sprickan. Var finns sådan? Skulle vilja ha en liten näckros där! Håller vattnet rätt bra redan nu.

Mvh Evalis

Odla Svarar: 

Hej

Vinterportlack, Claytonia perfoliata, är en bladgrönsak som kan odlas nästan året runt, den tål även lite frost. Även rötterna kan ätas råa eller kokta.

Du kan så praktportlak på friland i omgångar nästan hela sommaren, även nu på hösten. Senare kan du odla din praktportlak i kruka i växthus eller ännu senare inomhus under en växtlampa.

Pröva också att odla vintersallat, Valerianella locusta. Den är även känd under namn machésallat och fältsallat. Den har mörkgröna, ovala blad och är mycket snabbväxande. Du kan så den nu i friland eller i växthusbädden. Den håller sig ofta grön hela vintern, men täck plantorna som ska övervintras. Du kan krukodla även den inomhus året runt.

Nu är inte jag någon dammspecialist, men beroende på hur mycket det läcker, kan du kanske pröva med PL400, våtrumssilikon och varför inte plast och glasfiberväv, som egentligen är för plastbåtar. Det senare finns i båttillbehörsfirmor. En dammfirma kan säkert också vara behjälplig.

Med vänlig hälsning Sylvia