Odla melon i zon 1

Margareta M

Hej glad amatörodlare som jag är gillar jag att pröva mig fram. Nu har jag fått tag på frön Sweet Granite och det sa bara "poff" de grodde på knappt 5 dagar och plantorna far iväg här inomhus :D, men jag vågar inte ut med dem förrän de s.k. järnnätterna i början av juni är över. Behöver veta lite hur höga de kommer att bli och hur stora krukor som behövs, om jag nu väljer att ha dem i krukor och inte på skyddat friland? Tack på förhand

Margareta M

Odla Svarar: 

Melon 'Sweet Granite', Cucumis melo, är en av de tidigaste för friland och växthus. Enl. Runåbergs Frö ger den något avlånga, svagt nätade frukter på 1-1,5 kg med orange fruktkött. De växer på medelkraftiga rankor, som går bra att binda upp. 'Sweet Granite' är en melon som utvecklats för nordliga förhållanden och är motståndskraftig mot fusariumsvampar.

Men att odla den på friland vet jag inte om jag vågar lova, däremot i växthus går det bra. Men har du inget sådant så kanske du kan odla dem ute mot en varm vägg om du skyddar dem med växtskyddsväv i början tills det blivit riktigt varmt. Men ta inte ut dem ännu, utan någon gång i juni när det inte finns någon frostrisk. Bind upp rankorna i någon sorts spaljé i krukan så länge. Det får vara en rejält stor kruka, den blir en stor växt.