Odla kryddväxter inomhus?

Yuuki

Hej

Jag hade tänkt börja odla kryddor i år men har tyvärr inte möjlighet till en trädgård då jag bor i lägenhet, så jag undrar om det är möjligt att odla kryddväxter i krukor inomhus, eventuellt på inglasad altan, och vad man i så fall bör tänka på? De växter jag tänkt odla är citronmeliss, timjan, ringblomma, lavendel och kamomill.

/Yuuki

Odla Svarar: 

Hej

Det går att odla vissa kryddväxter även inomhus på fönsterbrädan, särskilt om du skaffar ett växtljus som belyser plantorna så att de får tillräckligt mycket ljus. Det finns många sorters växtbelysning numera, allt från kompletta, avancerade hydro-odlingar till enkla lysrör på en ramp över plantorna. I min artikel om nya prylar på Elmia presenteras två olika växtlampor över krukorna, och du hittar de här: nya prylar på Elmia. Bläddra bland bilderna.

Dessa kryddväxter som du vill odla, citronmeliss, timjan, ringblomma, lavendel och kamomill, går bättre att odla ute på altanen allihopa. Du kan odla kryddväxterna i rejäla krukor på altangolvet eller i en hylla/växttrappa eller dylikt. Öppna inglasningen när sommaren kommer så att det inte blir för varmt där.

Ringblomma och kamomill kan du fröså direkt i kruka som gärna får vara rymlig, de andra är enklast att skaffa som färdiga plantor på våren när frostrisken är förbi.

Med vänlig hälsning Sylvia