Odla jordgubbar när det blir lite krångligt?

Göte Marjavaara

Hej!

Bor långt norrut, i Pajala, och odlar bla jordgubbar. Inga problem med att det inte växer, men däremot andra problem.

Ett av dem är råttor som för 2-3 år sedan var MYCKET talrika. Förmodar vi har samma problem om ett par år igen. De går in under odlingsväven, tuggar igenom rotsystemet, mm. De bor under uthus, kommer in från ängarna, skogen, osv.

Funderar på att odla en bit ovan mark helt enkelt! Varför satsa på mångårig kultur som blir uppäten rätt vad det är? Hur mycket jord, hur många liter jord behöver en jordgubbsplanta? Jorddjupet?

Odla i fyrkantiga plastboxar, krukor eller lådor på en bänk? Amplar? Jordgubbstunna? Träpelare(ritning?)? Hur klara vintern, vi kan ha minus 40 grader ...

Eller göra odlingen i marknivå som jag har nu, men göra den "rått-tät"? Hur i så fall? Gräva ner underjordiska barriärer? Gifter? Fällor? Jag har använt halvfyllda vattenhinkar och dränkte ca 400 råttor för ett par år sedan.

Problem nummer två; stinkflyn. Hur klara av dem? Vattna med såpvatten? Strö aska? När, och i vilken ordning? Täcka med växtduk men hur blir det med pollineringen? Ta av duken vissa tider under dygnet? Blåsa med fläkt igenom odlingstunneln så vinden hjälper till med pollineringen och sedan sluta till i gavlarna? Eller vad?

Vill inte köpa bin och grejer för denna odling. Tacksam för svar! Detta kan väl också lämnas via mail?

Mvh, Göte Marjavaara

Odla Svarar: 

Hej!

Det låter ju som en massa råttor! Eller om det kanske är lämmlar? Sådana brukar ju förekomma i intervaller med några års mellanrum.

Men hur som helst, har du prövat med elektroniska råttskrämmor som avger ljud som olika sorters gnagare skyr? Kan vara värd att pröva.

Och så kanske skaffa några katter! Låt dem patrullera jordgubbslandet under sommaren. Dock inte när den elektroniska grejen är igång, katterna kan vara rädda för den också.

Att odla i behållare tror jag inte hjälper så mycket eftersom råttorna kan klättra upp. Samma sak gäller att försöka täcka över, de kan gnaga sönder väven. Men du skulle kunna pröva med tätt metallnät: gräv ner ett skyddsnät i jorden så att det går runtom: fyll det med jord och plantera. Böj nätets övre del runt plantorna ovenpå så att det är tätt överallt. Men det behöver vara ett ganska småmaskigt nät, eftersom mössen kan ta sig in på 3 mm öppningar, för råttor kan det handla om cirka 7-10 mm.

Du kan förstås också odla i pallkragar som du ställer på marken med ett nät runtom på så sätt som beskrivs ovan. Om du har t.ex. två pallkragar ovanpå varandra och fyller dessa med jord så bör det räcka för jordgubbarna. Att klara detta över vintern kan däremot vara lite problematiskt.... tjock isolering med halmpalar runtom, ös på torra löv och sedan snö över... du kan ju pröva om det räcker. Men då kanske du bäddar skönt för råttorna också..?

När det gäller stinklyn: Ha en växtduk över odlingen från våren och fram till skörden. Öppna dagtid för pollinerare när jordgubbarna blommar. Men tyvärr är det svårt att veta när stinkflyna kommer, så det är bra att ha lite uppsikt och lägga på duken igen om man ser några insekter i närheten.

Med vänlig hälsning Sylvia