Odla året runt i däck

Anita

Hej

Jag har ett gammalt, stort traktordäck som jag skulle vilja göra fint. Skulle vilja att det blommar tidigt på våren till sent på hösten. Vad ska jag plantera? Vilka lökar och blommor kan planteras tillsammans? Ska de planteras i olika nivåer?

Tack för hjälpen!

/Anita

Odla Svarar: 

Hej

Planterat i däck har man ju gjort förr, men den vanan har försvunnit nästan helt under de senaste decennierna. Nu har man återigen börjat leta efter alternativa "planteringskärl" och ett stort däck är då en bra möjlighet.

Gräv ner dränering under däcket i form av grov sand och småstenar så att vattnet inte står kvar där under vintern. Fyll däcket med bra matjord som är något sandblandad.

Gör sedan en lasagneplantering med olika lökar. Om du även vill ha tulpaner, välj sådana som kommer igen år efter år eller också förnya din plantering med nya tulpanlökar som du sticker ner varje höst. Om de återkommande tulpanerna kan du läsa här: Lite om tulpaner och om lasagneplantering kan du läsa här: Gör en lasagneplantering

För att dölja eländet med de utblommade lökväxterna sedan, kan du mellan lökarna plantera yviga perenner, till exempel flocknäva eller biokovonäva så att de så småningom täcker hela ytan. Dessa blommar länge och på hösten får de en fin höstfärg. Bilder finns i denna artikel: Mångsidiga, vackra nävor.

Med vänlig hälsning Sylvia