Nyanläggning slänt

Anita

Hej

Vi har en ogrässlänt på ca 150 m2 som vi vill plantera och göra fin.

Jag har fått rådet att gräva bort ca 30 cm jord för att få bukt med ogräset. Vad ska jag sedan fylla den med? Går det bra att blanda torvmull och hästgödsel? Vilka proportioner? Och sedan täcka med barkmull.

Sedan till växtval. Det är soligt och blåsigt, blir torrt på sommaren. Vi tänkte ha en smal rabattremsa med perenner men resten vill vi ha lättskött så förslaget har varit vit ölandstok. Vilka förslag har du?

Vi har kunskaper och kan beskära om det behövs. Vi vill inte att planteringen (förutom perennerna) blir för hög, max 0,5 m, men gärna brer ut sig.

Slänten ligger i Stockholm.

Väldigt tacksam för svar.

Mvh Anita

Odla Svarar: 

Hej Anita

Om det inte är för mycket rotogräs på platsen skulle jag nog ha sprutat slänten med Round Up eller liknande (observera - läs och följ instruktionerna) och väntat 3 veckor på att det hade verkat. Sedan grävt bort rotogräs om det är möjligt. Har man mycket tid är det såklart bättre att täcka ytan (3 odlingssäsonger så dör det mesta rotogräset). På så sätt kan du behålla jorden som du har och bara jordförbättra med till exempel hästgödsel (välbrunnen såklart). Lägg på 10 centimeter lager som du vänder ner i befintlig jord.

Sedan kan plantering ta vid. Ölandstok är ett bra val. Kanske lite stor yta att enbart ha ölandstok så tillägg kan till exempel vara Chamaecytisus purpureus, Hippophae Hikul, Rosa glauca i olika sorter, Salix repens ´Grey Carpet´+ ´Green Carpet´. Rolla ut en droppslang så hela ytan nås av bevattningen. Sedan lägger du ut 10 centimeter lager av täckbark ovanpå jorden och slangen. Glöm inte ersätta kvävet som går åt vid nedbrytningen av täckbark de närmsta åren - annars blir inte tillväxten på plantorna som du önskat och fröogräset får fäste igen.

Lycka till Anita!

/Karin