Nyanlägga efter infiltrationsbyte

Ulla Klingström

Hej! Efter att vi har fått ny infiltration, har våra tidigare blomland försvunnit under jordmassorna. Vi har dock sparat ett körsbärsträd, en magnolia, rhododenron, tyvärr hann jag inte rädda undan kolonifröjden. Vi är inte så intresserade av att nyanlägga blomperenner, vill ha mest buskar och träd. Vad skall vi välja. Det mesta ligger i rent söderläge.

Odla Svarar: 

Låt den nya trädgården växa fram sakta, fundera över hur du vill ha det och så bygg rabatter efter det. Låt eventuellt en trädgårdsdesigner göra en grundplan och jobba efter den.

Att göra rabatter med olika låga buskar är ju alltid en möjlighet. Det kan vara en samling olika buskar som blommar olika tider så att man "alltid" har något som blommar, från tidiga våren till senhösten då "blommorna" kan bestå av starkt höstfärgade blad.

Glöm dock inte att placera in även några städsegröna växter som ger vintergrönska. Ha gärna också en del högsmala uppstickare så att planteringen inte känns platt. 

Jag har dock svårt att komma med specifika växtförslag då jag inte vet vad ni bor någonstans, vilken zon. Så kolla noga på de tänkta växterna så att de passar i den zonen ni bor i.

Välj växter som tål sol eftersom trädgården ligger i söderläge. 

Sylvia