Nya vinbärsbuskar

Agneta

Jag funderar på att gräva upp mina gamla svarta vinbärsbuskar. Det blir inga bär på dom längre och allsköns massa kryp förstör bären. Jag har försökt klippa ner dom, men det hjälpte inte alls.

Min fråga: måste jag gräva nya planteringsgropar på annan plats? De här buskarna planterade jag i samma grop som dom första buskarna vi satte en gång i tiden. Det har varit åkermark här om det har någon betydelse. Det är ganska tung lerjord, jobbigt att gräva.

Tacksam för svar.

/Agneta

Odla Svarar: 

Hej

Det är bra att byta ut vinbärsbuskarna då och då när de börjar bli gamla och det inte hjälper längre att klippa ner dem och starta om. Vinbärsbuskarna kan ha drabbats av olika sjukdomar och blir inte bättre av att man klipper ner. Så byt ut dem.

Du bör inte plantera nya vinbärsbuskar i samma gropar som de gamla växte i, just för att inte föra över sjukdomarna i de nya plantorna. Jorden bör vara väldränerad - det kanske är den styva lerjorden som gör att vinbärsbuskarna blir sjuka fortare? Gör gärna upphöjda bäddar med mullrik, väldränerad kompostjord med inblandad, välbrunnen stallgödsel. Soligt läge är att föredra.

Med vänlig hälsning Sylvia