Näringsbrist chili

Marcus

Hej odla! Nu drygt 4 månader sedan jag odlade mina små chilligroddar i en ölburk har jag fått ca 4 dm höga plantor som börjat få knoppar. Sedan några veckor tillbaka har de nyaste bladen börjat bli skrynkliga! De nya bladen får en en knöglig yta och kanterna krusar sig uppåt/inåt. Det blir som en liten bucklig skål, så att säga. Se bild. Jag misstänker att de lider av någon slags näringsbrist, men vad? För några veckor sedan är de omplanterade i u-jord. Jag har gett dem måttligt med växtnäring från och till, NPK 4-1-4. Efter att jag planterade om dem har de vuxit ordentligt! De gillade att få flytta ur de tidigare såjord-behållarna som började bli extremt trånga. Innan omplanteringen fick de ingen NPK alls. Förutom att de stannade i växten av trängseln mådde de fint. Kuriosa: Jag har läst att chillis helst skall ha växtnäring med balans kring 1-3-3, eftersom att för mycket N kan hindra blomning så de bara producerar blad. Jag har ju fått knopp, så jag har ju inte övergött dem i alla fall. Hjälp mig bota mina sjuka små chillisar! Tack på förhand, Marcus

Odla Svarar: 

Hej,

Vad roligt att det fungerade med chilin! Det som är på dina blad är inget farligt allt, det är växten som är lite hårt driven och kallas ibland för ödem. Det som händer är att det är hårt vattentryck i växten och klyvöppningarna i bladen hinner inte med att ventilera bort det extra vattnet vilket gör att cellerna så småningom sprängs. Det händer ofta när man börjar odla tidigt på säsongen och det är stor skillnad på natt och dagtemperatur, ävem vid ett fönster. Det kommer att försvinna av sig själv och är inget som påverkar växten eller odlingen. Det händer till och med hårt drivna plantor hos yrkesodlare ;)

Det man brukar gära med chilis vid det här stadiet är att faktiskt ta bort de första knopparna. Man vill att växten växer sig större och starkare innan den sätter knopp. Om du låter knopparna vara kvar kommer plantan att koncentrera sin energi på det och inte växa lika mycket. Man kan även toppa dem så att de förgrenar sig till en liten minibuske, toppen kan du försöka plantera som en stickling i såjord!

Jag tycker din gödning låter bra, det man brukar vilja ha är mer kalium för fruktsättningen men om du bara ska ha dem till hemmaskörd så är det inget man måste göra.

//Anna Theorin