När börja ge plantorna näring?

Belén

Hej

Jag har sått ruccola, dill, bondböna, vaxböna, ärta, basilika, oregano, kronärtskocka och purjolök. Undrar nu hur tidigt jag kan börja ge dem växtnäring? Så fort de grott? Och vilken sort jag kan ge dem?

Bor i Västerbotten.

Blir mycket tacksam för ert svar!

Mvh Belén

Odla Svarar: 

Hej

Menar du att du har sått alla dessa plantor i förkultiveringskrukor? Eller har du ett varmväxthus? Det vanliga är annars att ruccola, dill, bondböna, vaxböna och ärta direktsås i maj-juni på friland när jorden har blivit uppvärmd, de behöver inte förkultiveras.

Basilika, oregano, kronärtskocka och purjolök brukar man däremot förkultivera, särskilt om man bor i norr. Basilika är säkrast att odla inomhus i kruka då den är mycket känslig mot kyla, den kan man bara ha ute under den varmaste tiden på sommaren. Oregano, kronärtskocka och purjolök kan planteras ut när nattfrosten säkert är förbi och de har blivit rejält avhärdade.

Du behöver nog omskola plantorna till en kraftigare jord om du har sått i såjord. Det kan du göra när plantorna har fått några riktiga blad förutom hjärtbladen. Efter ytterligare några veckor i den kraftigare jorden kan du börja gödselvattna. Använd gärna ekologiskt grönsaksgödsel som finns att köpa i flaska.

Med vänlig hälsning Sylvia