Myror i perennrabatt

Dorrit

Hej

Försökte mej på anläggning av perennrabatt förra året och planterade bl a blå riddarsporre, vita höstanemoner och karpaterklocka i denna, med en massa krokus, tulpan, påsklilja till våren. Grunden var gammal gräsmatta med tidvis inslag av ängsblommor. I ena ändan av den nya rabatten fanns sen ett år tidigare en skraltig humle.

I år är rabatten en katastrof med enstaka icke-blommande höstanemonplantor, andra höstanemoner som aldrig kommit upp igen, riddarsporrar med mycket klen tillväxt och blomning och nu ser alldeles uttorkade ut. Humlebladen är till mesta dels uppätna. När jag förra veckan planterade ut blommande dahlior i rabatten såg jag att rabatten var full av små svarta myror. Nu ser en av de nyplanterade dahliorna också vissen ut. Är frestad att låta rabatten återgå till gräsmatta och odla i krukor i stället.

Hur ska jag få bort myrorna och brukar det bli bäst om man helt byter jord när man vill anlägga rabatter?

Med vänlig hälsning Dorrit

Odla Svarar: 

Hej

Du bör ju bli av med myrorna, de kan underminera rabatten så att växterna står "i tomma intet" med rötterna. Använd Myrr eller liknande.

Det brukar bli bättre om man gör en rabatt från början med ny jord och noggrant underarbete. Om rabatten är en katastrof så varför inte göra om den från början? Kanske får du bort myrorna också då?

Med vänlig hälsning Sylvia