Myrangripna äppelträd

Jenny

Hej

Jag har ett gammalt äppelträd som blivit angripet av små svarta myror. Dessa skållade jag bort med också såpavatten, de hade ätit inifrån, trädet har en öppning som gör att regnvatten kommer in - skulle vilja rädda trädet från för tidig död. Kan jag på något sätt täta det mot väta?

Det andra trädet i samma ålder, kanske femtio år, hittade jag myror i också - trädkronan är som en hand så jag är rädd för fukt-förruttning där också där myror gjort hålor - optimalt är väl inte skållning av myrorna fö.

Om du har tips på produkt för att isolera trädet mot väta och fukt?

Tacksam!

/Jenny

Odla Svarar: 

Det är svårt att bli av med myror när de väl har bosätt sig i sådana här ställen. Det finns myrmedel som du kan testa, för du kommer inte att kunna skålla trädet utan att skada det! Såpvatten har ingen verkar på myror. Så testa myrmedel som finns att köpa i plantbutiker. Hålet där det regnar in kan du försöka täta med trätjära.

Det finns också ett nytt yrkeskår om heter arborister, det vill säga certifierade trädvårdare. Se Gula Sidorna. Man kan ringa efter en sådan och be dem att komma hem och hjälpa med träden. Det är alltid bättre att vara på plats och kunna kolla hur det ser ut i verkligheten. Kan vara väl använda pengar att få proffshjälp.