Mögel på avenbok

Torbjörn

Hej

För två år sedan satte jag 30 meter avenbok. Första året missfärgades bladen och föll av men plantorna har växt fint på höjden. I våras såg bladen fina ut men på sensommaren började hälften av plantorna få vitsilvrig beläggning. Sedan blir bladen allt mer missfärgade i gult och brunt. Kan det vara någon form av bladmögel? Gnuggar jag bladen med fingrarna försvinner beläggningen.

Skall jag ta fram sprutan? Nu eller till våren? Kumulus?

Tack för svar.

Bästa hälsningar Torbjörn

Odla Svarar: 

Hej

Det ser som om din avenbokshäck har drabbats av mjöldagg. Det är viktigt att dina avenboksplantor inte lider av torka, eftersom mjöldagg gynnas av torka. Så se till att vattna och aldrig låta plantorna bli snustorra!

Även överdriven kvävegödsling gynnar mjöldaggen, medan kalium ökar motståndskraften. Skippa fullgödsel något år, ge endast PK på våren.

Om det ändå inte hjälper så ta fram sprutan med mjöldaggsmedel, varför inte just Kumulus. Upprepa flera gånger med början på våren.

Du kan också hålla koll på våren och klippa bort skottspetsar på avenboken som ändå får beläggning, det kan göra att det senare under sommaren växer fram nya blad som är friska. Men OBS! Du ska inte toppa avenboken förrän den önskade höjden är nådd!

Med vänlig hälsning Sylvia