Mjöldagg på vinranka

Herbert

Jag har fått mjöldagg på en 20 år gammal Dr. Schmittmann vinranka, som står på en södervägg. Vinrankan har två tjocka stammar. Jag undrar om den klarar en radikal nedskärning till ca 1 m över mark och låta den växa upp på nytt? I samband med beskärningen har vi tänkt oss att sanera och måla om väggen och spaljéer för att få bort eventuell smitta.

Finns det en risk för att rankan ska förblöda nästa vår när vi beskär den så hårt?

Ska vi vidta andra åtgärder än ovan beskrivna för att komma ifrån mjöldaggen som har funnits i rankan de senaste 4 åren?

Tack på förhand.

Herbert

Odla Svarar: 

Om den står mot en södervägg, varmt och kanske torrt, är det läge för att den ska få mjöldagg då värmen och torkan gynnar denna besynnerliga svamp. Försök att ordna så att den aldrig lider av torka och gärna också att det fläktar friskt på den om det låter sig att göras. Det finns också effektiva mjöldaggsmedel i handeln numera, t.ex. Enzicur.

Ni kan pröva att klippa ner den med gör det på hösten, i vilket fall före jul. Tyvärr är det omöjligt att sia om den klarar så radikal beskärning, men ni har ju ingen glädje av den ändå om den drabbas varje år. Så försöka duger.