Mjöldagg på kaprifol

Tärry

Hej

Planterade två kaprifoler på mot en södervägg i våras. De står ca 20-30 cm från väggen och jag har monterat en spaljé med drygt 10 cm distans mot väggen. Men de mår inte bra alls! De växer nästan inte någonting, och de har fått vad jag misstänker är mjöldagg. Vad beror detta på? Är det för väldränerat vid fasaden så de inte får tillräckligt med vatten?

Vad ska man göra, plocka bort och bränna de angripna bladen och hoppas det ger sig? Eller flytta dem till ett annat läge? Om det sistnämnda, vilken annan klätterväxt klarar väldränerad sandjord och söderläge?

Mvh Tärry

Odla Svarar: 

Hej

Ja, det kan mycket väl vara så att det är för väldränerat vid fasaden så kaprifolerna inte får tillräckligt med vatten och så är det nog också för varmt. Mjöldagg är en svampsjukdom som till motsats till andra svampar gynnas av värme och torka.

Man ska framför allt se till att kaprifolerna inte lider av torka men eftersom de redan är sjuka, så vore det enklaste att klippa ner dina kaprifoler och flytta dem till en lite fuktigare, halvsoligare plats.

Vad som kan klara sandjord och hetta är det inte lättaste att ordna. Men du skulle kunna pröva med eldtorn, Pyracantha. Plantera någon växt på dess fötter som håller marken skuggad och håller fuktigheten kvar, till exempel Sedum.

Sedan finns det olika sommarklättrare som slinger- och fjärilskrasse, blomman för dagen, spanska flaggan, fackelranka och klockranka med flera som du kan pröva med nästa sommar. Blanda gärna rejält med torvjord i jorden så att det blir lite fuktigare där och förse även dessa med marktäckande växter framför.

Med vänlig hälsning Sylvia