Misskött hagtornshäck

Marie

Hej

Jag har en gammal hagtornshäck, den är v-formad istället för pyramidformad. Den är beskärd från 3 m ner till ca 1,2 meter för ca 10 år sedan. Efter det har vi klippt bara skotten 1gång/år. Nu har den blivit jättegles nertill , och vi kan inte ta ner den helt eftersom vi har barn och hund.

Häcken är nu över 2 meter. Vi har inte skött den med att rensa i den, det växer gräs ända intill och en och annan brännässla i den också. Eftersom den har sett lika ut i alla år, och trots sin fula form så har den ändå varit tät, så har vi tyvärr inte lagt så mycket tid på den.

Nu är frågan hur vi gör på bästa sätt för att rädda den utan att ta ner den? Den är så bred upptill så det är svårt att klippa och nå den från båda håll, så vi skulle vilja smalna av den och även ta bort gamla döda grenar, där den blev klippt för 10 år sen är det grövre grenar och därifrån kommer det nya skott. Sedan funderar jag på om det går att ha gräsmattan ända intill häcken eller om den måste rensas, antar att det är bäst men det är frågan hur viktigt det är. Har inte mycket trädgårdstid över när man har småbarn.

Jag funderar även på om den behöver gödning? Och vilken sort, och hur den ska ha det? Behöver den även extra vatten? Jag har lite panik eftersom om den inte går att rädda är enda alternativet att gräva bort den och sätta upp staket, och det är inte så fint. Häcken sträcker sej runt hela gården så det skulle bli otroligt dyrt också. Så nu är jag ångerfull att vi inte skött den bättre.

Tacksam för svar eller tips vart jag kan vända mej.

(Jag kan även lägga in en bild om det behövs)

/Marie

Odla Svarar: 

Här behövs det en hel del arbete för att få hagtornshäcken snygg igen, men försöka duger.

Börja med att ta bort alla döda och jättegamla grenar ändå nere vid markytan

Eftersom ni vill förnya hagtornshäcken men ha den kvar, kan ni göra det i etapper: ta först baksidan, klipp ner grenarna till 20-30 centimeter från marken. Vänta tills stubbarna börjar komma med nya grenar, bygg upp dessa genom att släppa upp dem ca 20 centimeter per år. När den sidan börjar vara lagom tät, tar ni den andra sidan på samma sätt!

Beskärning av hagtorn görs på vårvintern innan lövsprickning.

Gödsla och putsa bort all ogräs i hela hagtornshäcken varje år, ge en NPK-gödsning (Blåkorn, Algomin eller dylikt) på våren och en gång till vid midsommartid.

Ha inte gräsmatta in till hagtornshäcken. Ta bort gräset och ogräset, lägg ut en ca 30 centimeter bred remsa markduk utmed båda sidorna och täck med något snyggt material (täckbark, kullerstenar eller dylikt) så remsan inte syns, eller håll kontinuerligt undan gräset på annat sätt (= genom att rensa för hand, kräver en del jobb!).