Mina tujor dör

Calle

Vi köpte hus i våras och såg då att det fanns ett hål på tre - fyra stammar i en tujahäck som är nedklippt till ca 230 cm höjd. Under sommaren så har ytterligare fyra - fem stammar blivit bruna. Tre av dessa står precis bredvid det gamla hålet, men de andra ligger tiotals meter bort. En stam står dessutom i en helt annan häck i andra ändan av tomten. Jag har försökt googla vad som är fel men blir inte klok. Det kan väl knappast röra sig om uttorkning eftersom de angränsande stammarna inte tagit stryk.

Vad kan felet vara och hur skall jag göra för att inte resten skall dö? Det rör ju sig om tiotusentals kronor om jag måste plantera om häckarna.

/Calle

Odla Svarar: 

Jag tror att de kan ha drabbats av tujas kvistdöd, en svampsjukdom som har kommit mer och mer under de senaste åren, den heter Kabatina thujaea. Svampen infekterar om det är låg temperatur och fuktigt.

Man ska undvika dysbevattning på grenarna, man vattnar på marken. Luftighet runt om behövs också. Du kan försöka ta bort smittade grenar/buskar i görligaste mån. Det finns också svampmedel att köpa.