Medel mot löss

Birgitta

Hej

Jag har varje försommar problem med fruktansvärt mycket svarta löss (eller vad det är) på ett 'buskträd' som jag inte vet vad den heter (har fått en planta från en vän men ser att buskträdet även kan växa vilt i naturen).

När busken var mindre gick jag varje vår runt och sprutade med såpvatten stup i kvarten, men nu när den blivit större är det för mycket löss för att jag ska kunna få bort dem. Jag blir vansinnig varje vår, men de få vita blomklasar som klarar sig är dock så vackra att jag har efter varje års blomning hoppas att nästa år kanske lössen är borta. Men, men...

I somras visade jag ett angripet blad i en blomsterhandel och frågade vad de trodde att busken var angripen av. Det var de som sa att det var löss och att det fanns någon typ av bladlusmedel man kunde lägga i jorden på våren.

Är det riktigt? Vad är det i så fall för medel, vet du det?

/Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Det låter som att du har en fläder. Tyvärr drabbas denna lätt av just svarta löss.

Såpsårit, (1 tesked matolja), 1 deciliter såpa och 1 matsked T-sprit i 1 liter vatten brukar decimera lusbeståndet men löser inte problemet med löss för gott.

Pyretrummedel som Raptol och Pyretrum NA Emulsion kan i extremfall användas, men spruta inte i solsken.

Städa noga på hösten så lössen inte kan övervintra under nedfallna blad. Men ibland är det så hopplöst att man tvingas ta bort busken ändå.

Med vänlig hälsning Sylvia