Måste jag skörda nu?

Monika

Hej! Nu är det ca 15 grader på dagarna och ca 5 på nätterna hos oss i norra Dalarna. Måste jag nu skörda våra tomater (både i kruka mot vägg och på friland), majsplantan, gyllenbären och melonenerna? Alla är omogna och står i krukor mot vägg. Kan de mogna i rumstemperatur? Eller ska jag vänta? Det skall ju bli lite varmare både på dagen och natten? Så tacksam för svar! Har letat på nätet men ej funnit svaren.

Odla Svarar: 

Du kan försöka ordna skydd för plantorna. Täck över dem om det verkar bli kall natt. Du kan ta växtskyddsfleece eller helt enkelt gamla filtar etc, bara de värmer växterna så de inte får köldskador.

Har du gamla fönster eller liknande kan du lägga fönsterrutor runt om växterna så att de bildar ett provisoriskt "växthus" samt täcka upptill med mattor e.d. Bubbelplast kan du också använda till samma sak. 

Under dagen skulle det ju bli varmare igen så kanske de på så sätt kan stå ute någon vecka till och mogna.

Men sedan kan du helt enkelt lyfta in krukorna när det blir för kallt och låta växterna mogna inne. Tomater, chili o gyllenbär brukar trivas bra inne och ibland t o m övervintra på försterbrädan. 

Sylvia