Maskar i gräsmattan

Bo

Vi har mycket vita maskar i gräsmattan och även i intilliggande trädgårdsland. De äter upp gräset underifrån så allt lossnar när vi räfsar eller bara tar i gräset. När vi kör upp trädgårdslandet hittar vi även där dessa maskar.

Undrar vad vi kan göra för att få bort maskarna och få en fin gräsmatta liksom att slippa dem i landen?

/Bo

Odla Svarar: 

Hej Bo

Jag förmodar att dina maskar är pingborrelarver som ofta förekommer som invasionsinsekter i gräsmattan. Dessa svärmar vid skolslutet och äggen läggs i glest gräs, som inte skötts riktigt (ursäkta uttrycket). Baggarna är kopparfärgade och cirka 1 centimeter. Som en direktverkande åtgärd kan du vattna ut nematoder som angriper larverna och tar kål på dem. Det är en giftfri och biologisk metod. Medlet säljs i välsorterad trädgårdsbutik.

Förebyggande kan du göra en enkel skötselplan för gräset: Börja med att så i där gräset är glest. Toppdressa gräsmattan där den är mest utsatt för torka. Gödsla med Algomin Gräsgödsel tre gånger per säsong och klipp inte gräset alltför kort, minimum 5 centimeter. Klipp ofta. Ser du baggarna svärma kan du sätta igång en vattenspridare så flyr insekterna in till grannen i stället. Baggarna svärmar alltid en solig dag efter skolslutet och omkring en vecka före midsommar, beroende på sommarens start.

Lycka till i jakten.

/Jankov