Mangoblomma

viviann karlsson

Min 2 dm höga mangoblomma har fått bruna fläckar på 2 blad. Är det ohyra eller nån slags svamp? Vad ska jag göra? Ska mangon beskäras?

Odla Svarar: 

Hej!

Om du med "mangoblomma" menar trädet mango som du har dragit upp från frö, så är 2 dm för litet för att beskära det ännu. Låt det växa upp till lagom stamhöjd som du vill ha det och toppa sedan. Du kan behöva byta till ny jord nu under våren och ev. lite större kruka.

Det är svårt för mig att veta vad de bruna fläckarna är för någon utan att se dem. Men det troligaste är att det är torr luft som är orsaken. Men ta en lupp och kolla för säkerhets skull om du ser spinn eller annan ohyra.

Inomhusklimat under vinterhalvåret blir för torrt när elementet är på under fönsterbrädan.

Det blir också för mörkt till och med i söderfönster, den klena vintersolen orkar inte ge så mycket ljus, så det är bra med växtbelysning.

Den stressade krukväxten blir då lätt sjuk och hängig i detta inomhusklimatet och då kanske du vattnar mer i tron att den är torr, men då kanske de ruttnar eller drunknar istället. Så känn alltid efter med fingret innan du vattnar igen, vattna hellre sällan men rejält och låt krukjorden torka upp något mellan vattningarna. Låt dock aldrig överflödigt vatten bli kvar i ytterkrukan någon längre tid.

Under vintern behövs ingen näring. Från vår till höst kan du vattna med krukväxtnäring, cirka en eller två gånger i månaden.

Med vänlig hälsning Sylvia