Manchurisk valnöt

Lina

Hej! Funderar på att plantera en manchurisk valnöt i zon 2. Undrar vilka nackdelar ett sådant träd kan ha. Vill ha ett ganska högt men glest träd. Har hört att andra växter växer dåligt i närheten av ett sådant träd, stämmer det? Undrar också när valnötterna faller till marken? Tusen tack! Hälsningar Lina

Odla Svarar: 

Hej!

Om du har mycket gott om plats, så kanske du kan plantera en manchurisk valnöt. Den blir nämligen med tiden ett gigantiskt träd! Det är inte heller bra att plantera den i närheten av hus eller ledningar, då rötterna också blir stora.

Men det stora problemet är att alla valnötsarter inom släktet Juglans utsöndrar det giftiga ämnet juglon. Juglon finns även i nedfallna blad och nötter. Giftet gör att jorden i rotsystemets område innehåller denna gift. Det är därför andra träd inte trivs med den.

Har du möjlighet att ta dig till Göteborgs botaniska trädgård, så på gräsmattan vid stolpboden och barnens lekplats växer det ett sådant träd. Du kan kolla där hur det växer och hur mycket plats det behöver.

Så kanske ska du fundera en extra gång om du har plats och om du vill ha ett träd med giftiga rötter. Giftiga för andra växter, alltså.

Med vänlig hälsning Sylvia