Lutande körsbärsträd

Joachim

Hej

Jag har ett körsbärsträd som nu är 10-15 meter högt som står i en lätt slänt. Trädet står på norrsidan av huset och de största grenarna vetter söder och trädet lutar mot söder.

Problemet är att trädet står och gnider sig mot en bod och förra säsongen sågade jag ut en det av taket för att få tyst på gnidandet. I år har samma problem uppstått igen och jag drar den enkla slutsatsen att det inte är boden som hemskt gärna vill umgås med trädet och flyttat sig närmare utan att trädet har en tendens att falla. Resultatet kommer då att bli att boden rasar och trädet faller över taket på vår hus. Vad göra? Ska jag ta bort trädet?

Trädet gör också att morgonsolen inte kommer åt växthuset.

Vänliga hälsningar Jocke

Odla Svarar: 

Hej

Det låter ju som om körsbärsträdet står lite ostabilt, kanske har slänten rasat så det inte har så mycket jord att hålla fast i? Eller kanske har massor med sorkar gjort gångar i slänten? Kolla hur det är med den saken.

Innan det händer några hemskheter så fundera på hur gärna ni vill ha kvar körsbärsträdet. Det går ju att kronreducera trädet, så kanske ni kan ta hem en arborist som kan utföra detta? Hon/han kan också bedöma genom att undersöka körsbärsträdet om det är sjukt eller varför lutandet ökar. Arborister hittar du på Gula Sidorna, ring och fråga om någon kan komma och ta en titt.

Körsbär är dock ett stenfruktträd så sådana bör beskäras under JAS-månaderna, juli-augusti-september, om det skulle vara aktuellt att behålla trädet. Men låt arboristen alltså komma och bedöma läget nu snarast.

Med vänlig hälsning Sylvia