Luktärt - odlingsråd

Jenny

Hej

Om man vill att luktärten ska vindla sig uppför en pyramid, hur många frön ska man sätta då? Räcker det med ett, eller ska man ta fyra?

Kan man sätta dem rätt ner i gräsmattan?

Kan man ha dem i kruka och hur stor, vilken jord etcetera i så fall?

Mvh Jenny

Odla Svarar: 

Enklast är det ju att odla dem i rabatten. Direkt i gräsmattan funkar inte, man klipper ju gräset och dessutom tar den all kraft av luktärterna.

Sätt upp en pyramid i rabatten, blanda rejält med kogödsel i jorden på våren och så 2-3 luktärter på varje sida. Detta för att alla kanske inte gror. Ha ärterna i ljummet vatten över natten innan du sår.

Alternativt förkultivera dem under några veckor i så kallade roottrainers. De gillar inte att man planterar om, så rotklumpen bör vara hel när man flyttar över luktärterna i rabatten när frostrisken är förbi och man har avhändat plantorna någon vecka först. Det finns också färdiga plantor att köpa på våren.

Visst kan man också ta en rejält stor kruka, ca 50-60 cm i diameter. I den har man så kallad urnjord eller proffsjord som säljs i säckar på våren, samt en pyramid förstås. Sedan får man gödselvattna med flytande växtnäring under sommaren.