Löss, olika sorter?

Åsa Kätting

Hej! Jag har tidigare ställt frågor om sköldlöss på monstera.. Sedan dess har jag upptäckt att mer eller mindre alla mina krukväxter har sköldlöss,massor. Dessutom verkar en del även ha ullöss och några har dessutom bladlöss.

Jag har många frågor på en gång här. En sak jag undrar är om sköldlöss kan mutera? Hur kommer det sig annars att jag av allt att döma fått många olika slags sköldlöss på en gång? Jag har alltså många olika sorts växter och lössen/luskakorna ser olika ut.

Kanske vore det klokast att slänga rubbet, men det vill jag inte. Dock har jag slängt en hel del, för jag insåg att även om jag skulle gå på med såpsprit och diverse skrap-redskap, större delen av dygnet, så skulle jag inte hinna runt ett varv innan det är dags för nästa behandlingsomgång. Man ska ju upprepa behandlingen efter 7-10 dagar.

Mycket motvilligt tog jag till gift. Började med Calypso som jag köpt från Odla Nu. De 2 förpackningarna med koncentrat skulle räcka till...jag tror det var 40 l. jord. Mina 5 störst blomkrukor rymmer 40 l. jord var.... Då köpte jag i butik något som heter Pyretal emulsion och som innehåller pyretreum. Det var drygare och nu har alla mina krukväxter blivit duschade med detta. För en mindre mängd av dem blev det behandling nr.2, eftersom de tidigare fått calypso.

Jag har ägnat flera timmar om dagen åt lusbekämpning i säkert en månad. Måste ju upprepas, och den där 7-10-dagarsintervallen är nog redan passerad för somliga växter. Och nu räcker inte längre min tid till. Dyrt blir det med. Så jag beslöt använda Provado insektspinnar som inte kräver så mycket jobb och dessutom är långtidsverkande. Jag kollade på nätet och upptäckte att de inte säljs längre.

Calypso, liksom pyretal-spray får egentligen inte användas inomhus. Men jag vill inte utsätta fåglar, humlor mm för giftet. Därför sprayar jag i badrummet. Jag försöker så gott det går undvika att giftet rinner ner i avloppet. Torkar istället upp det med papper. Men var gör man av det? Eldar upp det eller lämnar som miljöfarligt avfall? Och hur lång tid tar det innan giftigheten går ur växter och jord. Kan man t.ex. spruta ett citrusträd och äta frukterna som ev. blir om ett år? Just nu vet jag inte hur jag ska gå vidare. Har du något förslag?

Odla Svarar: 

Hej!

Jag förstår din frustration men har tyvärr inte mycket tröst att ge dig. Du har tydligen hela skalan av sköld-, vax-, ull- och rotlöss i dina växter och dessutom bladlöss. Alla dessa är extremt lättspridda, de flyttar från växt till växt och det går nästan inte att få hejd på dem.

Så jag undrar om det längre ens är möjligt att komma till rätta med detta utan att kasta ALLA växterna och storstäda hela bostaden?? Det kan sitta ägg på fönsterbrädan, i springorna vid fönstret och golvet, i textilier mm. Äggen och nymferna måste bort om inte ett nytt lusangrepp ska inträffa igen.

Så mitt råd blir tyvärr att du kastar alla rumsväxterna, städar ordentligt med klorite och sedan inte har några rumsväxter på ett bra tag. Koncentrera dig på trädgården nu under sommaren.

Med vänlig hälsning Sylvia