Lökförvaring och hål i björkstam

Carina Skärpe

Hej! Har tyvärr fått åkerfräken i en stor rabatt. Nu måste all jord bytas och jag har försökt att rädda en del växter, bla så har jag hundratals med vårlökar i rabatten och vill gärna se dessa blomma igen. Jag har tagit upp lökarna med blad och blomma kvar. Men hur ska jag förvara lökarna för att kunna sätta ut nästa vår? Jag har också en enorm björk i trädgården. I stammens nedre del är det en spricka, ganska stort hål. I hålet murknar det och det bildas en fuktig brun massa. Trädet är som sagt stort och står stadigt men kan jag göra något åt hålet i stammen? Varma skånehälsningar/Carina

Odla Svarar: 

Hej!

Om du alltså har grävt upp lökarna, håll dem fräscha genom att plantera dem provisoriskt i en jordhög e.d., gärna i lökkorgar som du märker med vad den innehåller och vattna och gödsla under tiden du gör i ordning den nya rabatten. Lägg rotmatta underst i rabatten så att ev. djupa rötter inte kommer upp igen. Sålla jorden noga om du ska återanvända den, annars köp en ny garanterad ogräsfri jord. När rabatten är klar, plantera tillbaka lökarna direkt igen så att de får vissna ner i lugn och ro. Alternativt behåll dem i den provisoriska planteringen och plantera om på hösten. Men nackdelen med detta är att de är svårare att hitta när blasten inte längre syns.

Ang. din björk. Det låter dessvärre som om någon svampsjukdom, ev. honungsskivling, har fått fäste på stammen. Tyvärr är det inte mycket att göra åt det, men faran är att björken murknar ännu mer och trillar omkull senare. För att vara säker på saken, ta gärna hjälp av en erfaren trädvårdare / arborist (se Gula sidorna) som kommer hem och tittar. Om det är något att göra så kan denna person även åtgärda det.

Med vänlig hälsning Sylvia