Ljus vid vinterförvaring

Claudia

Hej Hanna

I våras fick vi upp vårt efterlängtade växthus som utgår från själva huset. Vi bor på zon 1 och vi får in eftermiddagssol. Växthuset är inte isolerat, det är byggt på ett träaltan och har ett lager av fiberduk under själva altanen. Vi har skaffat oss några träd och växter som är i frosttåliga krukor och i några vanliga keramik krukor. Jag har några frågor om dem, men jag börjar med att berätta vad vi har först:

Träd: fikon, hibiskus, citron, apelsin, clementin, oliv, gardenia, cypress, kottepalm, stamros, banan och palm som är härdigast enligt Blomsterlandets personal.

Växter: vanliga pelargoner, gardenia och hibiskus.

(hibiskus, pelargoner blommar ännu, fikon, apelsin och citron har omogna frukter ännu)

Mina frågor:

  1. Hur ska jag vinterförvara allt?

  2. Hur mycket ska jag vattna?

  3. Vilka kommer att tappa alla löven?

  4. Ska jag täcka bara krukorna, eller hela växten så att de ser ut som mumier?

  5. Ska jag ta alla tillsammans i ett ställe eller ska de stanna kvar på sina platser? Ifall jag ska ta alla på en plats, ska de stå mot husets vägg eller närmast solen mot glaset?

  6. Ska jag fortsätta med deras näring? I så fall, hur ofta?

  7. Vad ska jag använda för att wrappa in dem? Jag har massor av fiberduk, men vad är bäst för överlevnaden?

Vore supertacksam om jag fick hjälp med mina frågor, då jag vill så gärna att växterna ska överleva nästa år med! Annars blir det väldigt dyrt i längden.

/Claudia

Odla Svarar: 

Hej

Det var många frågor på en gång men det är å andra sidan mycket att tänka på för att få växterna att överleva vintern. Jag ska försöka svara på det jag kan och så kanske du får fråga någon av de andra experterna om det jag inte kan ge dig svar på. Jag är ingen expert på olika växter men ska försöka svara lite generellt.

Gemensamt för de flesta växter är att det är viktigt att ljusbehovet blir tillfredsställt. Växter som ska behålla bladen över vintern måste ha tillgång till ljus, och ju högre temperatur och varmare förvaring desto mer ljus krävs. Medelhavsväxter och krukväxter ska tas in under höst och vinter och vill helst vintervila ljust och svalt. De flesta brukar vara känsliga för minusgrader så se till att de står frostfritt och skydda dem.

Generellt sett så gäller att växter som fäller löven på hösten (som till exempel fikon) behöver inte övervintras ljust. De kan placeras i utrymmen som är helt mörka. Växter som däremot behåller löven över vintern, som exempelvis oliv och lager måste ha tillgång till ljus. Ju varmare det är desto mer ljus behöver de. Gemensamt för alla växter som ska vinterförvaras är att de ska vattnas sparsamt, och undvik att ge dem näring.

För att tillgodose ljusbehovet så rekommenderar jag att du skaffar en växtbelysning med LED. Enklast för dig som har så många olika växter är att skaffa en armatur som du kan hänga över växterna. Det finns även spotar som du kan hänga över men då behöver du flera stycken. För vinterförvaring ska du välja ljus med vitt eller vittblått sken (innehåller även blåa och röda våglängder även om dessa ej ses med blotta ögat) för då trivs växterna bäst och kan tillgodogöra sig ljuset.

Lycka till med din vinterförvaring.

Med vänlig hälsning Hanna