Litet frukt eller blomträd

Ann Modig

Hej Jag vill plantera ett litet träd precis intill vår altan. Det får inte bli högre än ca. 3meter och det får gärna ha blommor och det skulle ju vara härligt att kunna plocka frukt direkt från altan så ett fruktträd kanske? Finns det små plommonträd eller kan man helt enkelt beskära det hela tiden så det inte blir så stort?

Magnolia har jag alltid velat prova och det här är den mest skyddade platsen i hela trädgården, kanske en sån? Som du hör är jag lite vilse så har du några bra förslag så vore jag tacksam. Jag bor i Hofors d.v.s. zon 5. Trädet kommer att stå lite i en slänt så det borde bli bra avrinning.

Ann

Odla Svarar: 

Hej Ann! Naturligtvis kan man beskära ett fruktträd så att du får efterfrågad form. Välj då ett lite svagväxande träd på lågstam. Det finns en del äpple som klarar zon 5 ( t.ex. Farmors Juläpple, Gyllenkroks Astrakan, Huvitus, Röd Melba, Oranie ) och det enda plommonet jag kan hitta som klarar zonen är Tunaplommon. Är det en liten slänt och bra mikroklimat som gör att det drar mot zon 4 så ökar utbudet dramatiskt. Kanske vill du prova andra sorter trots allt.

Det finns surkörsbär i buskform som kanske du kan tycka vara intressant, Prunus cerasus Nordia. Den blir ca 2 m hög och klarar zon 6.

Magnolia har jag hört talas om zonknäckare som klarar, men det är ju egentligen inte något som jag (professionellt) kan rekommendera dig, men visa gärna att jag har fel!

Med vänlig hälsning Karin