Lite mer om jordgubbar i contaner

Göte Marjavaara

Är ett bra odlingskärl(container) en hink som är kapad till ca 20 cm:s höjd? Jordgubbens rötter klarar sig med dessa 20 cm tjockt jordlager? Hinken fungerar med en diameter på 30-40 cm? Tanken, eller min teori med att ha en "kapad hink" med ca 20 cm:s höjd är att den kan grävas ner, förvaras, i en fåra i potatislandet över vintern? Om man ser till att överkanten på hinken är i höjd med marknivån, eller hellre någon cm högre, så jorden kan kupas med en svag lutning utåt för vattenavrinningens skull, blir resultatet att jordgubbarna klarar sig i den "begravda" hinken över vintern? Vintern hos oss innebär 80-100 cm snö och minus 40 grader ibland. Hinkarna tas fram i maj månad och ställs i en plasttunnel med ordinarie passning, vattning och skötsel? Hål i botten på hinken. En fråga till; vilken jordgubbssort kan användas? Jag har Polka på ett friland, går denna att odla på detta vis eller måste man ha speciella sorter, så kallade ampeljordgubbar?

Odla Svarar: 

Hej!

Jag vågar egentligen inte säga varken bu eller bä om vinterhärdigheten uppe hos er, men det borde ju i teorin fungera så här.

Ampeljordgubbar kanske inte är så fiffiga till detta eftersom de får lååånga revor som hänger över kanterna och släpar alltså på marken, så satsa på de vanliga sorterna. Polka kan du pröva men ta några andra sorter också och gör en utvärdering. Berätta gärna för mig hur det gick sedan.

Med vänlig hälsning Sylvia