Liljorna har redan börjat växa

Annagreta

Mina liljor, inköpta i fjol och som jag vinterförvarat i sval bod (6-10 grader) med övertäckning har börjat växa. De är nu 30-40 cm långa, gulvita då jag tar av täcket. Vad skall jag göra?

De står i en stor kruka.

/Annagreta

Odla Svarar: 

Hej

Tyvärr är det inte så mycket att göra när liljorna väl har börjat växa och dessutom redan är 30-40 centimeter långa. Det går inte att stoppa liljorna nu genom att till exempel sänka värmen, så du får helt enkelt ställa dina liljor så ljust som möjligt så att stjälkarna och bladen blir gröna. Ha dem kvar i svalkan men öka ljuset. Har du inget fönster i boden så kanske du kan ställa liljorna vid något annat fönster där det är lika svalt, alternativt hänga en växtbelysning över dem. Känn också efter om de behöver vatten.

Det kan hända att liljorna börjar blomma redan i boden, då kan du passa på att ta in krukan och njuta av blomningen om du fortfarande kan ha dem svalt. Eller så kanske vi är en bra bit på väg mot varmare tider då, så att krukan kan stå ute på trappan under dagen och tas in igen i boden över natten?

Med vänlig hälsning Sylvia