Liljor och Hibiskus-buskar

Bruno Kindberg

Hej. Min fru och jag tillbringar vintrarna här ner på Costa Blanca. I vår trädgård har vi hibiskusar planterade i marken som numera, efter 10 år, övergått i buskar. Dom är klippta, stammade och skötta som man ska, men blommorna blir ynkliga och små + att storblomningen inte kommer igång, bara några få blommor varje år. Jag vet att dom blommar på årsskotten och dessa sparar jag till största del varje år. Vattnar gör vi, men tror ni att det fattas gödsel? Dom vi har krukor utomhus blommar som galningar.

Våra stora liljor i krukor vissnar ju inte ner, utan behåller bladen + att stammarna nästan är 2 cm i diameter. Ska vi klippa dessa nu i höst, eller låta allt vara till blomningen i maj. Hälsningar Bruno

Odla Svarar: 

Låter härligt med stora hibiskus-buskar! Och jag tror nog att det är just näring som fattas. Så ge dem en rejäl näringstillskott när de börjar växa till sig på våren igen. För jag antar att de ändå håller paus nu under vintern? 

Liljorna tror jag ni kan låta vara, men klipp bort ev. gamla blomfnas om det finns kvar. Blir bladen och stjälkarna fula så är det säkert bara att klippa bort dem. Men jag är inte väldigt inne hur man gör med de sorterna som finns där nere, så kanske enklast är att fråga i en lokal plantskola eller någon granne som odlar likadana.

Sylvia