Letar efter kakaofrukter

Filip

Hejsan! :) Har väldigt länge letat efter kakaofrukter att köpa.. verkar inte finnas i Sverige..

Men går det att köpa från någon svensk sida (kanske du kan ge ut några hemsidor?), vill jätte gärna odla ett kakaoträd och även kanske få lite frukt på det. Men räcker det om man har en växtlampa och sprutar vatten med en sprayflaska på den då och då för att den ska trivas?

Men skulle du kunna ge ut några hemsidor som man kan beställa kakaofrukter ifrån i Sverige? Har hittat en bra sida i USA men frakten är bara riktigt dyr: MVH FilipGood

Odla Svarar: 

Hej!

Jag tror inte kakaoplantor säljs i affärer i Sverige, eftersom den är nästan för känslig att odlas i hemmiljö. Den kräver hög värme och luftfuktighet, annars blir bladen snabbt fula och torra. Dessutom blir kakao ett helt träd med tiden, flera meter högt, innan den ens kan tänka sig att sätta frukt.

Det finns kakaoträd inomhus i botaniska trädgårdar, bland annat i Göteborgs botaniska i tropikhuset och Aquaria-vattenmuseum i Stockholm. Bästa sättet att skaffa färska frön kanske är att fråga dem? Eller kanske någon vän som åker till Thailand eller liknande ställe kan ta med sig frukter eller frön? Där kanske de säljer även sticklingsförökade plantor, jag vet dock inte om det är tillåtet att ta med sig sådana.

Kanske hittar du ett kakaofrukt i någon utländsk fruktaffär i Sverige, sådana finns i storstäderna. Eller så försöker på annat sätt få tag i frön, se ovan. Men tänk på att fröet måste vara helt färskt, nästan direkt från frukten, det förlorar grobarheten snabbt.

Med vänlig hälsning Sylvia