Ledsna chiliplantor

Caroline

Hej

Jag har 9 st chiliplantor som växt upp tillsammans i en kruka. De hamnade hos mig då en vän odlat dem, men de inte verkade få tillräckligt med solljus hos henne. Vilken sort det är på dem har vi ingen aning om. Fröpåsen är försvunnen.

De har tills nu mått bra och växt till sig till ca 15-20 cm. Sista veckan har de blivit väldigt hängiga, en av dem verkade dö helt. De tappar blad trots att bladen ser friska ut. Andra blad verkar torka.

Idag särade jag på dem och planerade om i tre olika krukor då jag var rädd att de börjat ta ut varandra. Som jag förstått ska de egentligen odlas en och en. Det jag undrar är helt enkelt vad jag ska göra för att de ska överleva?

Allt gott!

/Caroline

Odla Svarar: 

Hej

Det är ju så att nu under vintern mår många plantor pyton, särskilt de som är vana att vara ute i solen, och dit hör bland annat chili. Det är helt enkelt för lite ljus, för torr luft och eventuellt också för varmt inomhus för att chiliplantorna ska trivas. Därför odlar många chilin som ettårig sommarväxt, i likhet med tomater.

Försök ordna så att chiliplantorna får tillskottsljus, ställ dem svalare och försök ordna med fuktigare luft. Skålar med vatten i närheten, spruta med blomsspruta, eventuellt luftfuktare, det är några tips på hur du får luften fuktigare.

Med vänlig hälsning Sylvia