Ledset valnötsträd

Karl

Hej

VI har ett valnötsträd som inte mår bra. Det är ca 1 m högt och vi har det i kruka. Vi fick det av bekanta som sa att om vi planterar det i marken i år så ger det frukt redan i år. Vi har haft trädplantan inomhus ända till för ca 1 vecka sedan då vi flyttade ut det. Det står halvskuggigt, delvis under tak, men får ändå sol.

Problemet är att rätt många blad nu blivit bleka och lite sköra. Vi är bekymrade över det och vet inte vad vi ska göra för att råda bot på detta. Om ni har något tips eller någon idé så är vi jättetacksamma. Vi undrar också om det stämmer att ett så litet träd kan ge frukt redan?

Bor i Huddinge.

På förhand tack.

/Karl

Odla Svarar: 

Hej

Jag misstänker att valnötsträdet har fått en chock av att flytta ut helt plötsligt utan avhärdning. Ni skulle avhärdat ert valnötsträd sakta, tagit ut det under dagtid och ställt undan från solen och så tagit in över natten igen. Så här skulle ni hållit på cirka en vecka tills valnötsträdet hade vant sig vid att vara ute.

Att bladen nu har blivit bleka och lite sköra kan bero just på att de har fått för mycket sol och att det kanske inte var så varmt på natten heller. Det kan repa sig så småningom men skydda gärna valnötsträdet med växtskyddsväv nu i början.

Lite beroende på om det är ett så kallat dvärgträd som aldrig blir särskilt stort så kan det kanske ge frukt snart, men kanske inte i år. Ser ni några blommor på det?

Om ni ska plantera ut valnötsträdet så bör ni ha ett mycket varmt och vindskyddat ställe, gärna soligt. Ni bör sedan skydda ert valnötsträd och dess rötter under vintern med rejäl vintertäckning.

Med vänlig hälsning Sylvia