Ledset apelsinträd - följdfråga

Birgitta

Hej Sylvia

Jag ställde en fråga till dig om mitt apelsinträd och fick svar. Det väckte följdfrågor, så jag har kopierat in min första fråga och ditt svar och sedan skrivit min följdfråga därefter.

Ursprunglig fråga och svar: Ledset apelsinträd Publicerad: 2012-12-27 Fråga ställd av: Hjälp! Har läst alla inlägg här och gjort allt tror jag. Mitt apelsinträd som jag köpte för 2 år sedan står på vår inglasade veranda. Det är ljust, har extra belysning från Willab garden. Jag duschar den regelbundet och vattnar den ordentligt varje vecka. Näring har jag slutat med nu på vintern. Jag har satt i provado-pinnar i förebyggande syfte mot ohyra och sprayat en gång mot spinn, även det i förebyggande.

Har både en citron och en apelsin i rummet och citronen mår prima. Apelsinträdet tappar dock ca 8 blad per dygn och flera smågrenar har torkat och blivit bruna. De har jag klippt bort. Jag oroar mig dock då jag tror att hela trädet håller på att dö. På några blad ser det ut som gnagmärken men jag ser inga djur. Hjälp, vad kan det vara?

Mycket tacksam för svar.

/Birgitta

Sylvia Svensson svarar:

Hej

Du säger inte hur pass kallt det är på den inglasade verandan. Har det kanske varit minusgrader där? Citron är inte lika känslig som apelsin för några enstaka minusgrader, så om du haft minusgrader, kan apelsinträdet ha frusit.

Ta även en titt på jorden som ditt apelsinträd står i. Om du ser gnagmärken på apelsinträdet kan det tänkas vara djur i jorden, till exempel tvestjärtar som kommer upp på nätter och äter och gömmer sig i krukan under dagen. De kan gnaga även på rötterna. Läs mer här: tvestjärtar. Hittar du många kan du byta jord, annars ta bort dem du hittar.

Med vänlig hälsning Sylvia

Min respons och följdfråga är nu:

Nej, det är mellan 18 och 20 grader, det är inomhus på en utbyggnad av huset. Måste kolla tvestjärtar. Förstod inte bambufällan. Kan jag sätta klisterlappar på pinnar i jorden eller någon limring på stammen?

/Birgitta

Odla Svarar: 

Hej

Du kan alltså ordna fällor för att kolla om det finns tvestjärtar i krukan.

Tvestjärtarna är nattdjur och under dagen är de mästare på att gömma sig i mörka, torra, trånga utrymmen, i krukjorden, under krukan eller dylikt. Ett sätt att avslöja besökarna är att ta en bambukäpp, cirka 1 centimeter i diamater, dela den i cirka 5-10 centimeter långa bitar som du klyver mitt itu och sedan fäster igen delarna med gummisnodd, så att du lätt kan öppna och titta om det sitter djur inuti på morgonen. Hittar du några tvestjärtar är inte nödvändigt att ta dem av daga då de även är nyttodjur: de äter massor av skadedjur från till exempel fruktträd. Du kan ha dem vid ett fruktträd som insektjägare, så kasta ut dem där om det inte är snö och frost, annars kan de kanske läggas i förrådet eller liknande i väntan på våren.

Det är klart att du även kan sätta klisterlappar på pinnar i jorden eller en limring på stammen, men de kanske inte klättrar på lapparna?

Med vänlig hälsning Sylvia