Ledsen avokadoplanta

Johanna

Hej Sylvia

Jag vet inte vad jag ska göra med min avokadoplanta. Den är ca 2.5 år gammal och runt 120 cm hög. Jag planterade om den i större kruka i januari. Vet att det kanske inta var rätt period att plantera om den men testade. Den står i läge nordöst och får morgonsol ca 2 h. Jag har aldrig trimmat den eller klippt toppen och det är det jag funderar på att göra.

Kan problemet bero på att den har en för stor kruka? Det ser ut som det är små små skott som bara inte fått kraft att växa ut.

Vad ska jag göra jag vill inte att den ska dör. Snart tappar den alla blad och blir bara som en pinne.

Tacksam för svar.

/Johanna

Odla Svarar: 

Hej

Januari kanske inte var den bästa tiden att plantera om avokadoplantan, men det har du ju redan gjort så låt det nu vara. Krukans storlek har nog ingen betydelse. Det gör inget om avokadoplantan tappar alla blad, bara den får ljus och näring så kommer den nog med nya. Du kan toppa den om du vill.

Jag tycker inte att det ser ut som att din avokadoplanta håller på att dö, men den ser ut att behöva mer ljus. Ha den i det ljusaste fönster du har, dock inte i direkt solgass sedan när solen väl börjar gassa på sommaren, för nu skulle avokadoplantan behöva komma med nya blad så den behöver både mer ljus och kanske också näring. Näringsvattna därför din avokadoplanta under våren och sommaren med flytande växtnäring enligt instruktion på flaskan.

Med vänlig hälsning Sylvia