Larvangripna nävor

Ingrid

I år har jag haft ovanligt svåra angrepp av larver som äter bladen på mina nävor. Bladen blir först som ett nät och till sist är bara nerverna kvar.

Förr om åren har min Geranium himalayense angripits på våren men när jag klippt bort den första blomningen inklusive blad har det kommit nya friska blad som fått vara ifred. I år har dock angreppet varit mycket värre. Alla olika nävor har drabbats och det har kommit nya omgångar larver hela sommaren. Vad jag kan se är det just nävorna som de små krypen gillar. Vad är det och vad kan man göra? Har såpsprit någon effekt på larver?

Jag vill ogärna använda Pyretrin men angreppen är lite för omfattande för att det ska räcka att plocka larverna. Dessutom trillar de gärna ner på jorden när man försöker ta dem.

Bifogar en på blad med larv. Vid beröring rullar de ihop sig.

/Ingrid

Odla Svarar: 

Hej

Det ser ut att vara slemmig rosbladstekelns larver som har angripit dina nävor, det är lite svårt att se närmare.

På våren när du bereder jorden, plocka bort alla larver och puppor du påträffar och servera dem till småfåglarna i skogen eller kläm ihjäl.

Sätt upp fågelholkar hos dig och mata fåglar under vintern så får du hjälp med larvrensningen på sommaren.

Du kan också lägga tidningar under nävorna och skaka ner larverna varje dag och trampa på.

Men pyretrum-preparat (men inte de syntetiska pyretroider) kan du lugnt pröva med, pyretrum utvinns av en prästkragesläkting. Till exempel Pyrsol insektsspray är godkänt till och med till ätliga växter.

Med vänlig hälsning Sylvia